0591 -624 832 Online aanmelden

KidsLife


KidsLife nieuw wapen tegen whatsappduim en tabletnek.

Gebruik van tablets, smartphones en PlayStation zijn een toenemende bron van lichamelijk ongemak bij kinderen.
De Emmer fysiotherapeut Berry Lampe gaat het probleem preventief te lijf.

KidsLife, zo heet het project.
,,Zie dit maar als een missie. Vooral het laatste jaar is de toename van kinderen die zich met problemen bij ons melden, verontrustend”, zegt Berry Lampe. De tabletnek, de whatsappduim,
de swipe-arm... Termen die de Dikke Van Dale spekken en de kern van het probleem raken. Pubers van nu zijn zo verstrengeld met digitale apparaten dat er fysieke klachten uit voortvloeien.
,,Pubers zijn de hele dag in de weer met iPads en smartphones. Een kind zit nooit rechtop maar hangt onderuit als hij aan het gamen is. Houding is belangrijk. Het zou wel heel naïef zijn te denken dat deze middelen geen effect hebben op kinderen die in de groei zijn’’, zegt Lampe.

Een te hoge BMI (Body Mass Index), chronische vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, migraine, concentratieproblemen. Lampe signaleert een sterke toename van dat soort klachten bij kinderen.
Vooral in de omschakeling van basisschool naar voortgezet onderwijs steken die de kop op. De zware rugtassen waar brugpiepers mee moeten zeulen, zijn volgens Lampe veelvuldig bron van lichamelijke klachten.
,,Vooral omdat dit ook nog een categorie is die in een belangrijke fase van de groei zit. Lichamelijk worden kinderen uit het lood getrokken.’’ Lampe Therapie heeft het preventieprogramma KidsLife ontwikkeld.

Dat moet voorkomen dat de klachten zo ernstig worden dat een kind helemaal door de medische molen moet worden gehaald. ,,Na een screening en onderzoek stellen we een plan op. Spieren, gewrichten en bindweefsel staan in de methodiek centraal. Zes behandelingen zijn meestal al genoeg om blokkades op te heffen.’’ Hij noemt een voorbeeld uit zijn eigen praktijk: ,,Een 14-jarig meisje was door een huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis omdat er een vermoeden van scoliose (S-vormige kromming van de wervelkolom, red.) zou zijn. Na overleg met ouders, huisarts en fysiotherapeut is er gestart met fysiotherapie.
Toen bleek een aantal behandelingen genoeg om het grootste deel van de blokkades op te ruimen. Ouders en scholen moeten scherp zijn, goed luisteren naar signalen die een kind afgeeft. Want hoe sneller een probleem wordt onderkend, hoe beter. Als het structurele problemen worden, ben je veel verder van huis. Bij twijfel moeten ze advies vragen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”
Wat Lampe opvalt, is dat de meeste ouders niet weten dat er geen drempel is. ,,Kinderen tot 18 jaar hebben recht op achttien behandelingen per jaar. En wij zijn direct toegankelijk. Een verwijsbrief is niet nodig. Ik
kom vaak op het voetbalveld. Driekwart van de ouders die ik daar spreek, weet van niets.”

Bericht geplaatst op: 2016-09-30 13:39:29