0591 -624 832 Online aanmelden

Rugscholing

Naar de behandeling van onderrugklachten is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Er is aangetoond dat tijdens het maken van diverse bewegingen de diepe spieren rond de wervelkolom bij mensen met rugklachten niet meer worden aangespannen. Deze spieren zijn bij mensen zonder klachten wel actief. Het spierkorset in de rug is verzwakt. Als de pijn afzakt, worden deze spieren niet automatisch weer ‘ingeschakeld’: hier moet bewust voor getraind worden. Zodoende is de trainingsmethode rugscholing ontwikkeld en met succes!

Voor wie is rugscholing bedoeld?
Rugscholing is een ander woord voor rugtraining en kan toegepast worden voor de gehele wervelkolom (van nek tot onderrug).
Rugscholing is bedoeld voor alle patiënten die zich herkennen in onderstaande vragen:

  • Heeft u vaak rugklachten?
  • Volgen de periodes van lage rugklachten elkaar steeds sneller op?
  • Heeft u vaak het gevoel dat het zomaar in uw rug kan schieten?
  • Heeft u pijn tijdens lang zitten of staan?
  • Heeft u het gevoel dat het “klikt en klakt” in de rug?
  • Heeft u vaak het gevoel dat uw rug stijf aanvoelt?

Hoe ziet het traject er uit?
Allereerst zal één van onze fysiotherapeuten een beoordeling doen om te kijken of rugscholing inderdaad geschikt is. Daarna worden er één-op-één motorische basisvaardigheden aangeleerd. Vervolgens wordt er in een groep getraind. Met deze therapie behandelen we niet alleen de symptomen, maar richten we ons tevens op de oorzaak van de klachten.

Met rugscholing worden de diepe buik- en rugspieren getraind die dicht tegen de wervelkolom aanliggen. Deze spieren kunnen de wervelkolom optimaal ondersteunen, waardoor nieuwe problemen kunnen worden voorkomen.

Kosten
In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u nalezen of u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft. Rugscholing valt onder de vergoeding algemene fysiotherapie.

Waar kan ik rugscholing volgen?
Op onze locatie Ullevi 7 te Emmen